Har du eller en du kender et alkoholmisbrug?

Hvis man er alkoholiker, kan det være svært at spørge om og acceptere hjælp. At være alkoholiker er på mange måder en sygdom. En sygdom som kræver behandling. Man skal altså ikke skamme sig, hvis man ikke selv kan komme over ens alkoholmisbrug.

Det er også af præcis den grund, at der findes alkoholbehandling. Alkoholbehandling er til dig, som har svært ved at stoppe dit alkoholmisbrug alene, og som har brug for lidt ekstra hjælp.

Derfor er alkoholisme farligt

Der er mange grunde til at tage i alkoholbehandling.

Først og fremmest er alkohol ikke sundt. Det er faktisk rigtig usundt. Det er fint nok, hvis man drikker moderat. Men begynder man at misbruge alkohol, er det altså, at det bliver usundt.

Som alkoholmisbruger kan man for eksempel risikere, at ens lever tager rigtig meget skade. Det er leveren, som på mange måder renser kroppen. Det betyder altså, at det er leveren, som optager alt det skadelige, som findes i alkohol. Uden alkoholbehandling kan man få så alvorlig en leverskade, at man har brug for en ny lever.

Et alkoholmisbrug har dog også mange negative effekter på ens familie og venner. Som pårørende til en alkoholiker kan man faktisk tage rigtig stor psykisk skade. Det kan for eksempel være fordi, at man bekymrer sig meget om personen og bliver stresset. Men det kan altså også være fordi, at alkoholikere faktisk ikke altid er så rare at være sammen med, når de drikker. Mange kan godt blive aggressive. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er fysisk voldelige, men derimod ofte psykisk. Psykisk vold kan ødelægge rigtig mange mennesker.

Mange pårørende ønsker altså, at alkoholikere tager imod alkoholbehandling. De kan derfor bruge meget tid på at prøve at overtale dem.

Sådan fungerer alkoholbehandling

Det kan nogen gange hjælpe på overtalelsen, hvis man specifikt kan forklare hvordan, at sådan en behandling foregår, og hvordan den kan hjælpe. Det er dog ikke altid muligt at forklare hvordan en behandling foregår.

Alkoholbehandling består nemlig ofte af et personligt forløb. Professionelle er altså med til at vurdere præcis hvad den enkelte person har brug for. Det kan for eksempel være terapi. Der er rigtig mange forskellige metoder, og mange af dem bruges med stor succes.

Det er også muligt at få akut alkoholbehandling. Med et godt behandlingsforløb vil man få en masse redskaber. Redskaber, som man kan bruge til at forblive ædru. Det er ikke nemt at blive ædru. Faktisk kræver det rigtig mange kræfter. Men det er i den grad muligt!

Med en effektiv alkoholbehandling vil man kunne få et helt normalt liv, hvor glæde igen er en del af ens hverdag. Du kan sagtens fortsætte dit normale liv, mens du er i behandling. Det er altså ikke nødvendigvis ligesom i film, hvor alkoholikeren skal bo på et hjem i flere måneder. Man kan godt fortsat arbejde og se ens venner. Misbrugsbehandling er desuden også ofte anonymt, så det vil ikke gå ud over dit normale liv.