Når man er borderline, så har man det, som man kalder for en personlighedsforstyrrelse. Borderline er altså noget, der er en del af ens personlighed, og det ikke noget, som man bare lige kan fjerne med en operation eller med medicin. Dog kan det sagtens lade sig gøre at lære at leve med borderline. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det betyder, at man er borderline.

Psykiske sygdomme er enormt stigmatiseret

Det kan være svært at leve med en psykisk sygdom, og det gør det langt fra nemmere, at det er noget, der er så meget stigmatisering omkring. Men psykiske sygdomme er virkelige, og de gør sådan, at der er nogle, der har flere udfordringer end andre. Det er noget, der er vigtigt, man også accepterer, hvis man ikke har nogle udfordringer.

Typiske tegn på borderline

Der er nogle ting, som man oplever hos mange, der har borderline. Det er naturligvis vigtigt at sige, at personlighed også betyder meget, og derfor kan to personer med borderline også have vidt forskellige udfordringer. Men de typiske tegn på borderline er f.eks., at man har meget svært ved at indgå i relationer, uden at det bliver intenst. Man har for det meste også svært ved at styre sit humør, og det kan f.eks. være, at man har problemer med at styre sin vrede. Læs mere om borderline.

Kærlighed og borderline

Fordi borderline er en psykisk sygdom, der har meget med relationer at gøre, at borderline også have en betydelig rolle, når det kommer til forhold. Mange med borderline forelsker sig måske meget hurtigt, og de kan ikke se, hvordan de kan være sig selv uden den person, de har forelsket sig i.

Sort/hvid tankegang

Mange med borderline har også svært ved at tænke i nuancer, og de kan have en tendens til at opfatte verden meget sort/hvid, hvilket den naturligvis ikke er. Det er også, der igen kan volde problemer i forhold til relationer. De kan enten være meget intense, eller os kan man være komplet ligeglad med, hvad andre synes om én.

Hjælp til borderline

Har man fået stillet diagnosen borderline, er det klart, at man også skal have noget hjælp til at finde ud af, hvordan man skal lære at leve med sygdommen. Den almindelige behandling for borderline er psykoterapi, og så er det desuden også ganske normalt, at man bliver givet noget medicin, der hjælper med det hele. Der er mange, der har svært ved at acceptere, at de er psykisk syge, eller at de har brug for medicin, men heldigvis er kulturen omkring psykisk sygdom ved at ændre sig. I dag er psykiske sygdomme langt mere anerkendt, end de har været tidligere, og det betyder også, at det er nemmere at få den hjælp, som man har brug for. Hvis du er i tvivl om, du har selv borderline, er det vigtigt, at du starter med at tage kontakt til egen læge.